Målningen i köket
Jag har fått testa på Jotuns färg Lady Sensitive och hunnit med att måla med den i vårt kök bland annat. Här, här, och här kan ni läsa inlägg som jag skrivit om det tidigare - planer och färgtankar med mer. Det som hitills fått färg är: våra köksluckor, matbordet, ett stort skåp som står i köket, en stockkestol, ett litet barnbord med stolar  och en docksäng. Till dessa har jag valt två grå kulörer som heter Morgondis (en ljusgrå nyans) och Lamull (en mörkare grå). Det som jag inte hunnit med att måla i det här läget är en pinnstol som jag hade tänkt måla i den ljusa mintfärgen Svalka och som ska få stå tillsammans med de vita köksstolarna i köket. Är väldigt spänd på den färgen men det får vänta ett litet tag. Samma med vårt arbetsrum som ska bli vitt med färgen Chi - det kommer också när tiden och andan faller på igen.

Jag blev först och främst väldigt intresserad av den här färgen när jag läste om den och att man faktiskt kan måla med den som gravid, annars är ju inte det att rekommendera. Nedan är ett kort utklipp från Jotuns hemsida där det står lite mer:

"LADY sensitive är en unik färgserie utvecklad i samarbete med Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF). Nu kan astmatiker, allergiker, småbarnsfamiljer och gravida känna sig trygga när de målar om sitt hem. LADY sensitive har ingen färglukt och avger inga hälsofarliga ämnen varken när du målar eller när färgen torkar. Risken för allergiska reaktioner är minimal och du minskar på så sätt även risken för att utveckla astma, allergi och överkänslighet i framtiden". 

Och vad tyckte jag nu då?

Om vi börjar med färglukten så stämmer det till fullo! Man kunde inte känna någon lukt och ingen som har kommit hem till oss, varken under ommålningsprocessen eller dagarna efter har reagerat på någon lukt. Helt otroligt tycker jag som ändå har målat med väldigt många olika sorters färger där alla har luktat ganska mycket och länge. Ett stort, stort plus!

Och kulörerna. Jag gillar deras färger och det var inte särskilt svårt att fastna för några av kulörerna som känns väldigt i fas med rådande trender och med många basfärger som man kan kombinera. Ska jag vara lite petnoga så var Morgondis (den ljusgrå) lite svår, i vissa ljus drar den åt det lila hållet - vilket jag vet är ett vanligt problem med just ljusgrå kulörer men det kan vara jag som är lite petig. Och som sagt, Svalka (ljus mint) har jag fortfarande kvar att måla med och den är jag väldigt förhoppningsfull inför. Lammull är en otroligt fin färg - varm och mustig på något vis och skåpet i köket blev så fint! 

Och så hållbarheten och annat. Jag målade även köksbordet med Lady Sensitive, Morgondis (vårt köksbord var verkligen i behov av en uppfräschning så jag gjorde en chansning) men där kan jag inte riktigt rekommendera färgen för den håller inte riktigt så bra. På sådana ytor krävs det färg - oljefärg - som klarar av stort slitage. Så där blir det en ommålning i sommar när jag kan ta ut bordet och måla det utomhus, likadant med Stokkestolen som också får utstå det ena och det andra och som torkas av stup i kvarten. Däremot på ytor där slitaget inte är detsamma, på skåp och väggar passar sig färgen ypperligt. Utflytningen var helt okej (inte som med en oljefärg dock) och torktiden var väldigt kort - man hann till och med måla två gånger på samma dag om man ville. Det gillar jag.

Det blir ett långt inlägg det här med mycket text. Jag ska givetvis visa er bilder på hur mina möbler ser ut vilket kommer här i dagarna - tills dess får ni se bilder på mig i målartagen och lite smakprov på färgkartorna. Jag visar även framöver när alla småprojekten är klara bilder på det såklart!

Just nu har Jotun en kampanj i samarbete med Blogg.se och ni kan faktiskt vara med och vinna ett helt kit med färg från Lady Sensitive till er själva - ett presentkort på 2000 kr. Inte illa va?!

Klicka er in här till tävlingen och var med! 
 

#1 - - kiwiberries:

va roligt att måla om!

#2 - - elin:

Vilket bra tips. Har endast en månad kvar tills vi får flytta in i vårt nyinköpa hus, och vad kan då passa bättre än 2000:- i presentkort på färg =)

#3 - - Anny:

Men gud vad roligt, nu ska här tävlas! Har precis flyttat in i en ny pytteliten lägenhet och ska måla om väggarna, skulle ju vara jätteroligt att få måla om resten också!

#4 - - yasmine modell mamma och fru:

ha en fin dag

#5 - - Charlotte/Kreativamamman:

Åh så roligt att läsa ditt inlägg, jag är nämligen också med i bloggpanelen och har även jag testat färgen. Så himla fina bilder du tagit!! Ska bli jätteskoj att se resultatet sedan också!

#6 - - LILLA ELIN [DRÖMMEN OM ETT BARN]:

Halloj :)

Har dragit igång en tävling i min blogg där du kan vinna 400kr att shoppa för & jag skulle bli super glad om du ville vara med :)

Kram kram

http://lillaelins.blogg.se/2012/may/tavling-coolstuffse.html#comment

#7 - - Suzette:

Härlig bild på dig!

#8 - - fia:

Var med och hjälp att sprida budskapet om mobbing! det måste få ett stopp och vi behöver bli flera! är du med på min resa? stöjd http://tankaravfia.blogg.se en blogg om mobbing :) tack på förhand!

#9 - - Josefin:

Smart! Fin blogg! :)

#10 - - Junitjej:

Skönt att slippa någon stark färglukt!!

#11 - - Jonas:

Jag vet inte om det bara är jag, men när jag målar så tenderar det att hamna mer färg på mig än på något annat xDDärav att jag i stort sätt alltid har på mig en målar overall :P