Badrumsplanering pågår

 
 
Först och främst: Gott Nytt 2014!
 
Som ni märker är jag inte särskilt aktiv med bloggen längre och det har sina förklaringar - främst tidsbrist. Men också att det finns nya planer i sikte och som jobbas på i bakgrunden. Jag avslöjar om några veckor vad det bär av då. Min förhoppning är att det ska fungera bättre i mitt liv just nu, i kombination med butiken och att jag samtidigt får lite mer lust till att sköta bloggandet så som jag vill. Det händer ju en hel del spännnade i våra liv framöver som jag gärna vill kunna skriva om samtidigt som jag vill dela vad som händer i butiken.
 
Ja, det är ju mer renovering på gång. Vi har ännu inte flyttat upp på övervåningen men nu är det verkligen inte långt borta. Nästa vecka kommer rörmokaren och installerar värme, ett av elementen var tvunget att specialbeställas och och drog tyvärr ut på tiden. Efter det är det sista målningen kvar av väggar runt elementen, golvlister som ska upp och till sist elektrikern som ska sätta upp alla vägguttag och strömbrytare. Om två veckor tippar vi på att vara inflyttningsklara!
 
Samtidigt håller planerna och förberedelserna för resten av renoveringen på just nu. Vi har fått en grovskiss av arkitekten och håller nu på att bolla ideer med henne och skickar ritningarna fram och tillbaks på löpande band. Om allt går som planerat, och om kylan håller sig borta, så börjar vi utgrävningarna för plattorna till de två nya utbyggnaderna redan i februari. Hoppas! Först på tur står utbyggnaden som kommer på ena kortsidan av huset. På nedervåningen, som blir två trappor ner, hamnar vårt nya sovrum med ett dressingroom (som först blir kontor några år innan vi kan lämna barnen ensamma på övervåningen). Där blir det både fönster och två stycken glasade dubbeldörrar ut mot trädgården. Som jag har önskat mig det! På övervåningen blir det ett nytt badrum och vår tanke är att först göra klart det innan vi river ut hela nedervåningen (golv, kök, badrum) så att vi fortfarande kan sova däruppe och använda badrummet. På så vis blir renoveringstiden liiite lättare :)
 
Bild: Via
 
Under många år har jag haft den här bilden i min inspiratonsmapp och jag är fortfarande inte trött på den. Så fint, lugnt, behagligt och avkopplande miljö! Rena fina materialval och värme tack vare trä och naturmaterial. Den här bilden är den vi utgår ifrån när vi nu planerar.
 
Jag har "pinnat" många bilder i mina mappar på Pinterest men just nu är det badrumsmappen som går hetast.
 
Vårt badrum på övervåningen kommer att ligga på gaveln i ny utbyggnad så därför har vi ganska fritt spelrum nu när vi planerar. Det blir ett sadeltak så i mitten är det väldigt högt i tak och snedtak åt sidorna. 
 
Bild: Via
 
Jag vill ha många vackra detaljer i trä och naturmaterial. Nya vackra handdukar står också på önskelistan men känns just nu ganska avlägsna - det tar tid innan det är dags för handdukar att komma in så att säga :)
 
Bild: Via
 
Vårt handfat kommer vi att ha mot de två stora fönstren på gavlen som kommer ha utsikt över ängarna. Jag ser framför mig antingen ett trästativ (som bilden ovan) med handfaten ovanpå eller ett rostfritt stativ med en betongskiva och handfat. Lite som bilden nedan. 
 
Bild: Via
 
Den här mosaiken från Daniella Wittes vackra badrum har också legat högt på önskelistan men det sparar vi nog till badrummet som blir på nedervåningen som det verkar nu. Hur fint som helst och är marmormosaik i varma gråa toner. Blir bra därnere i ett lite mindre badrum tror jag.
 
Bild: Via
 
Från början var vi också inne på att bygga in badkret på det här sättet och utnyttja snedtaket till ett liknande takfönster. Men under tiden så har vi kommit på andra tankar och nu hägrar en ångbastu och duschrum som tar lite mer plats än bara en vanlig dusch. På så sätt måste vi välja ett lite mindre badkar och då bygger vi inte heller in det för att spara på platsen för dusch- och bastuutrymmet men det blir fortfarande vid ett fönster med vacker utsikt och jag tror att barnen kommer att älska att äntligen få ett badkar att bada i.
 
Bild: Via
 
Golvet ser vi framför oss ett i betong. Samtidigt vill vi ha ett lättskött golv och det finns stora kakelplattor som ser ut som betong som man dessutom kan sätta tätt ihop för ett mer sammanhängande känsla och då är lika lättskötta som ett vanligt klinkersgolv. Men vi ska först titta på det så klart så att det är så som vi tänker oss att det ska se ut.
 
Bild: Via
 
Blir det så som vi tänker oss just nu så kommer vi att bygga ett rum i rummet med dusch och ångbastu. Sidorna blir kaklade och fram mot rummet och mot fönstrena blir det glasat för att komma åt utsikten och då kan man även ha uppsikt på badkaret om barnen badar samtidigt. Dusch- och ångbastu-rummet tänker vi oss som ett mörkare rum med inbyggda och dimbara spottar för att skapa en riktig mysig plats. Antingen i samma som golvet, betongklinker, eller i en vacker mörk mosaik. Vi måste titta på detta först och helst se något liknande uppbyggt rum för att känna oss säkra men tanken lockar verkligen.
 
Bild: Via
 
En annan idé som surrar är att måla fönsterramar och spröjs svarta. Har sett det på några olika ställen och förundras över vilken härlig kontrast det blir till det gröna utanför. Vackert! Och snyggt om man kan binda ihop det mörka i duschrummet med något annat i rummet. Se på bilden nedan så fint (eller på länkarna ovan)!
 
Bild: Via
 
Utanför duschrummet blir det, förutom betong och naturmaterial, målade väggar - sådär så att det ser lite putsat ut. Älskar ljuset på bilden nedanför. Magiskt. Och se så fint det är med träbänken till allt det ljusa.
 
Bild: Via
 
Ja, så här håller jag på nu. Tittar på bilder, nästan till gränsen till galenskap och googlar alla sökord och kombinationer jag kan komma på i badrumsväg. Letar på forum efter de bästa lösningarna och ritar på husritningen för att vända och vrida till önskad perfektion.
 
Nu måste jag slita mig ifrån alla badrum och ställa mig vid spisen istället. Köket ska ju också förresten planeras snart men det bir en helt annan historia - och ett annat blogginlägg :)
 
Kram Kristina.
#1 - - Anna H:

Tack för inspirationen!
Vi ska bygga om badrum inom ett år ungefär och du fick verkligen igång min inspiration. Vi har också snedtak och takfönster, dock inte lika stor yta. :)

Svar: Kul! Det finns så mycket att inspireras av - man blir nästan tokig :) Jag vet inte om vi har så jättestor yta, ganska, men snedtaken ställer till det lite när de är på båda sidor och fönster rakt fram har fönster. Men det blir nog bra tillslut :)
Kristina

#2 - - Petra / Popetotrora:

Först och främst: Tack detsamma och god fortsättning!

Vad härligt att det går så snabbt framåt med renoveringen: Eller det kanske inte alls känns så snabbt för er förresten, som bor i det, men för mig som studerar i bakgrunden känns det som att det går med en himla fart. :)

Svar: Kul att du tycker det. Är man mitt i det så tycker man att det sniglar sig fram, i alla fall nu på slutet när vi har tyckt i flera veckor att det nästan är klart. Finsnickerierna, målningen och allt "sistafix" tar ju lika lång tid som grovjobbet så att säga. Nu har ju vi valt att måla med linoljefärg också och då tillkommer betydligt längre totktider emellan dessutom :)

Vi börjar nu så smått inse vad det är vi ska gå igenom i vår. Blir nog lite smått jobbigt med tanke på att hela nedervåningen ska blåsas. Hoppas, hoppas, hoppas på riktigt fint och härligt vår- och sommarväder så att vi kan vara mycket ute och att det går att grilla i princip varje dag :)


Kram / Kristina
Kristina

#3 - - Linda:

Underbara bilder! Du har öga för sånt där. De svarta fönsterkarmarna är så snygga, jag ångrar ibland att inte vi tog svarta fönster näst vi bytte... Jaja, ingen ide att ångra sig nu :) Får se fram emot annat istället.
Det där marmorkaklet är ju fantastiskt, ooo så fint det är! Jag har alltid velat ha blankpolerat marmorgolv i källaren ( har ju lågt till tag där och tänker att det blanka är bra för rymden). Nu har jag hittat samma betonggrå kakel/klinker som vi har i badrummet på entreplan finns i blankt. Så nåt sådant får det bli. Det vore ju finfint att kombinera med ditt fina tips om mosaik i ångbadet.
Visst är det läckert med trä mot det vita. Jättefräscht!

Kram Linda

Svar: Visst blir man tokinspirerad av att titta på alla fina bilder som finns!
Angående svarta fönsterkarmar så gjorde ni säkert rätt. Man ska nog vara försiktig med det och jag tror att personligen skulle jag kunna tröttna rätt fort på det. Men jag är ändå sugen :) Där det passar bäst tycker jag är på ställen som du använder just för utsiktens skull och där du har många fönster - så som i en inglasad veranda.

Marmorkaklet var vi och tittade på igår. Så snyggt! Jag älskar ju den sidenmattan ytan och lite mer råa stilen som tumlad marmor ger men på rätt ställe så är ju blank marmor "smashing" så du gör nog rätt i att välja det blanka.


Försöker maila dig under dagen om lite annat jag tänkt på. Vi hörs!
Kristina

#4 - - Linda:

Du har så många härliga idéer! Och du verkar ju ändå ganska klar över hur du vill ha det :-)
Och visst är det så att man får tänka på ett sätt när barnen är små och sen på ett annat :-)
Tänkte passa på att fråga dig (som har så bra smak och en himla massa bra idéer) hur du tänker kring den glasveranda ni planerar att bygga. För visst va det så? Tänker du dig höga fönster eller fönster i "vanlig" höjd? Vi är mitt i planeringsfasen av en veranda och jag har kört fast här...

Svar: Tack, så glad jag blir över dina ord!Jo, verandan.


Min hjärtefråga i detta bygge - inglasade verandor kan vara det vackraste jag vet! Har ni ett gammalt hus? Hur ska verandan fungera - vinterbonad och som en matsal eller annat rum? Vilket roligt projekt ni har på gång då!


Vår kommer att sitt på mitten av huset och blir ganska stor. Den går ut från köket och det är här vår matsal kommer att ligga. Läget är nordväst så vi kommer inte att ha stark sol hela dagen (kan vara bra att tänka på för i så fall behöver man tänka igenom hur man ska skugga så att det inte blir tok för varmt därinne) men istället får vi den finaste eftermiddag- och kvällssol. Vi har valt större fönster än i resten av huset - de går lite längre ner och lite högre upp men inte ända ner till golvet (inte så snyggt att se alla stols- och bordsben utanför tycker jag). Fönstren kommer att sitta tätt ihop: 5 stycken på framsidan där det är som längst och två på var kortsida (med en fast bit vägg från huset om du förstår). Vi kommer att ha en liten altan i anslutning till veranda med några trappor ner till trädgården så vi har valt att sätta dit två stycken altandörrrar på ena kortsidan som är glasade hela vägen ner. Kan man det så tycker jag att man ska prioritera det - det finns ju inget vackrare än att kunna öppna upp så mycket och försöka att sammanbinda ute- och innemiljön. Till verandan har vi valt fönster med mycket spröjs - många kvadratiska rutor i bra proportioner medan de andra fönstren bara kommer att ha ett spröjs upptill. På verandor tycker jag att man kan gå lite mer bananas med spröjs om man gillar det. Fönster är en annan hjärtefråga och jag tycker att det är jätteviktigt att man tänker på proportionerna av spröjs när man väljer så att det inte ser helt galet ut. Ta hjälp! Vi har blivit rekommenderade från flera olika håll om "Allarängens snickeri" (Utanför Kungsbacka) som gör måttbeställda träfönster med genomgående spröjs och efter dina önskemål. Jag har ännu bara pratat med dem i telefon men de verkar jätteduktiga och hjälper till med ritningar med mer att få fönster som passar till ert hus och redan befintliga fönster.


Det här skulle kunna bli en hel uppsats som du märker :) Hör gärna av dig igen om jag kan hjälpa mer med tankarna jag har.


Kram /Kristina
Kristina

#5 - - Den där Victoria:

Jag är helt övertygad om att det kommer att bli ett fantastiskt resultat, du har så god smak.

Kram Victoria

Svar: Alla dessa år med otaliga inredningsbloggar och magasin borde ju ha släppt av sig lite inspiration och tankar på hur man vill ha det kan jag ju tycka ;)Kram/Kristina
Kristina

#6 - - tinajo:

Härlig badrumsinspiration! Vi renoverade ett av våra badrum för några år sedan och det blir verkligen ett lyft, dock lite jobbigt ett tag. :-)

Svar: Det förstår jag. Så härligt med nytt och fräscht! Jag längtar :) Inte efter renoveringskaoset då men det får man liksom på köpet hur man än gör.Kram / Kristina
Kristina

#7 - - Malin - stjärnflocka:

Vilka ljuvliga badrumsbilder! Blir nästan sugen på att göra om vårt nyrenoverade ;)
Kram Malin

Svar: Haha, ja det kommer man väl ständigt att vara hur fint man än gör det. Det är det som är problemet med när man läser för mycket bloggar och tidningar om inredning :) Man får se till att ändra på handdukar och småplock så att man ruinerar sig.Kram / Kristina
Kristina