En badrumsskiss

 
När jag har visat bilder på instagram på vårt badrum som vi håller på med just nu får jag massvis av frågor om planlösningen. Och ja, den är inte helt enkel att förklara i ord så jag gjorde en enkel skiss så att ni ser hur det är tänkt att bli.
 
 
 
Badrummet byggs helt nytt i en av de två utbyggnaderna som vi planerat för. Detta är på husets kortsidan, inte i fullbredd med huset men förlänger huset nordöst upp mot den "gamla trädgården" i två våningar. På nederplan blir det som en vacker dag blir vårt nya sovrum och litet dressing room (men mer om det en annan dag) och på övervåningen blir alltså badrummet - vårt badrum som vi drömt om så länge. Det är sadeltak vilket ger snedtak åt rummets båda håll och vi har valt att sätta in två fönster på gaveln för att maximera ljusinsläpp och få utsikt mot baksidan av trädgården. På motsatt sida kommer dörr in från gamla delen av huset. Det var inte helt enkelt att planera det så att vi fick in alla de funktioner vi var ute efter trots att golvytan är ca 4 x 4,5 m - fönster, dörr och snedtak ställer till det.
 
Lösningen fick bli två mittväggar i rummet som delar in badrummet i tre delar. En lösning som vi har känt från första stund att vi kommer att storgilla. Badrummet ska kännas mysigt och ombonat och de olika delarna i badrummet ville vi inte skulle störa varann så därför var ett enda stort rum med bara glasväggar uteslutet redan från början. Med de två stora fönstren och ett takfönster har vi löst så att det inte känns instängt och ljuset kommer förhoppningsvis att flöda. Redan nu kan man se hur vackert det kommer att vara där på morgonen när man ser solen gå upp över det gamla päronträdet och på kvällen skiner samma sol på samma päronträd fast från andra hållet. 
 
Bastun var något som växte fram och ju mer vi pratade om det desto säkrare blev vi att det var rätt för oss. Tack vare den vackra utsikten ut genom ett av fönstren så tror jag att det kan bli ett av husets mest använda rum. Lavarna ska platsbyggas och få rundad vacker form och hela bastun byggs i ljus asp och blir ca 2,2 x 2 m med snedtak. 
 
Duschrummet var en annan grej vi pratat om i åratal. Ett rum som omsluter och inger lugn och inga andra intryck. Dessutom har vi ständigt sagt att man borde ju verkligen ha två duschar så att hela eller halva familjen får plats tillsammans när man vill det. Efter att ha diskuterat många olika förslag till detta rum (vi har inte alltid så lik smak jag och min sambo) så enades vi om ett svart duschrum och, återigen, ju mer vi pratade om det så blev vi bara mer och mer säkra trots att många har sett ut som frågetecken när vi sagt att vi ska ha ett helsvart kaklat rum. Vi tänker oss lugn och ro och inga andra intryck. Man ska kunna gå in i duschen halvvaken och kisandes på morgonen med lite soft musik i högtalarna och därinne vakna upp långsamt, långsamt. Lösningen har fått bli många spottar att kunna dimma - för ibland vill man ju ha ljusare - och även inbyggt ljus i inbyggda hyllor i rummet. Kanske är detta som jag är mest förväntansfull på av allt!
 
I den största halvan av badrummet och som vi kallar för badrummet blir det en ganska lång vägghängd bänk, 160 cm, på den höga väggen mitt emellan dörren in till bastun och ingången till dusch-grottan. På ena halvan av bänken ska vi ha ett handfat och ovanför hela bänken blir det en stor heltäckande spegel. Vår tanke har varit att försöka skapa en rumskänsla och därför valde vi bort kakel på väggarna och har istället målat allt i samma vita så att väggar och tak går ihop. Här hamnar även badkaret under takfönstret och bakom en skärmvägg nere i hörnet en toalett som på baksidan har platsbyggda hyllplan. 
 
 
Jag är såklart redan i tanken när jag inreder och pyntar hela badrummet. När sambon nämner att det kanske blev ganska mycket vitt så ser jag inte alls det utan alla korgar i naturmaterial, rottingfåtöljen intill badkaret, de gamla trästubbarna i duschen, träbänken under fönstret, alla gröna växter i fönstret, den vitoljade bänken med betongbänkskiva, snygg belysning som hänger ner över bänken som pyntats med fin förvaring och marmorfat till oljor och parfymer och vackra rullade handdukar på hyllplanen. 
 
Dessutom blir det nog så att vi målar fönstren i en mörkt grå kulör. Likadant med dörren som vi väntar på från snickeriet och som ska ha katedralglas på halva överdelen för att sprida ljuset vidare från badrummet in till övre hallen. 
 
Idag blir nog allt underarbete klart så att det imorgon kan påbörjas med kaklet. Ska visa er bilder någon dag snart på hur det ser ut just nu.
 
 
Snart, snart, snart!!
#1 - - Den där Victoria:

Alltså, erat badrum kommer att bli som en dröm.

Svar: Jamen det är ju typ det man hoppas på. Vi kommer troligtvis att bo här på övervåningen så fort badrummet är klart. Vem behöver ett kök liksom? (Som rivs ut snart) :)
Kristina

#2 - - Natalie:

Det låter helt fantastiskt! Ska bli såå spännande att se mer!

Svar: Kul att du tycker det! Ja, jösses som jag längtar! :)
Kristina