Nu målas det med linolja igen.

Jag har ju tänkt berätta mer om vår renovering för det är faktiskt både spännande och väldigt intressant när man väl sätter sig in i det. Vi har varit oerhört noga med våra materialval från yttersta läkt på panelen ända in till målarfärgen på insidan av väggarna. Till alla trädetaljer, panel, lister, golv, dörrar och snickerier, har vi valt att måla med linolja. En underbar färg som ger vacker yta och som även vårdar trät bland annat genom att färgen är diffusionsöppen och inte täpper till ytan vilket kan orsaka fuktproblem om man har otur. Istället drar linoljan in i trät och därför flagar den inte, när det är dags att måla är det bara att fortsätta måla på samma yta. Vi har helt undvikit olje- eller vattenbaserade färger som innehåller plaster, lösningsmedel och andra kemikalier. Vill man läsa mer om vilka naturliga och miljöanpassade färger det finns så kan jag rekommendera Ekobyggportalen som har mycket information som är lätt att ta till sig om det mesta inom hus och miljösmart byggande.
 
Efter en liten paus av allt som har med renoverande att göra på några månader så har vi nu fått lusten tillbaks igen och nu är det en av de nya fina dörrarna som har målats med linolja i två lager. Nu ska den till glasmästaren för att få ett vackert katedralglas innan vi ska sätta in den till badrummet på övervåningen. Det kommer att bli så fint!
 
 

Fortsatt fin påsk!

 
 
Jag önskar en riktigt glad och härlig fortsättning på påsken. Våren är på gång på riktigt och ljuset har återvänt. Vi varvar denna helg med fix och planering här hemma med att hänga med familj och vänner. Riktigt fint!
 
I butiken firas påsk med det fraktfritt på alla ordrar över 200 kr!
 
 
 
 

Badrumsplanering pågår igen.

 
Från att bara för en månad sedan tänka att nästa etapp av renoveringen kommer nog aldrig att bli av till att ha fått ny energi. Det kändes länge helt omöjligt att tänka sig att ha huset fullt med hantverkare och stök igen och jag kunde inte alls se framför mig hur vi skulle klara av att ta alla beslut angående tusentals materialval en gång till. Renoveringsenergin var förbrukad. Men tiderna förändras och ibland snabbt för helt plötsligt känner jag ett enormt sug igen och vet på ett ungefär hur det ska bli. Det känns rätt i maggropen och blandas med det där berömda magpirret igen som jag har saknat. Det ska bli spännade att se vad som växer fram av alla dessa tankar!
 
 
De två största grejerna som ska ske är det nya köket och ett nytt badrum. Det kommer inte att bli lika stort badrum som det på övervåningen men ska rymma dusch, toalett och handfat. Det blir ett avlångt rum med dusch och fönster längst in. Från att ha gjort ett väldigt modernt och avskalat badrum däruppe så kommer det nu att bli ett ombonat badrum med färg och sekelskiftesstil där nere. Det nya däruppe är ju byggt i en nybyggnad och därför kändes det kul att även gå all in och göra det i modern stil men där nere vill vi att det ska matcha med resten av det gamla huset.
 
 
 Det gröna kaklet på bilderna ovan har hängt med i tankarna sen i somras. Det är ett hamrat kakel i den ljuvligaste grönblåa tonen och kommer kanske att hamna på golvet. På väggarna blir det antingen tegelstenskakel i någon vit eller cremefärgas nyans upp till hälften på väggarna och målat längst upp. Kanske låter vi det gröna gå upp på handfatsväggen eller så hittar vi ett annat kakel som matchar och ger mönster och färg. När det kommer till handfat så finns det många vackra alternativ men det i målat porslin är ju vackert så jag storknar. Jag såg det på Formex-mässan i augusti och det är underbart! Dushen ska inte vara synlig från rummet utan ha en uppbyggd vägg som skärmar av (jag gillar det så mycket mer än glasväggar) och därför funderar jag på om man kan göra något vackert på en vägg i duschen - färgade eller mönstrade kakelplattor som ett smycke och som binder ihop handfatsväggen med duschen. 
 
 
Åh det finns så mycket fint och jag känner mig jättepepp på att planera detta! Här är några av alla fina bilder som finns att låta sig inspireras av.
 
Ha finaste skärtorsdagen!
 
 
Bilderna i kollagen ovan kommer från eller via:
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16