Renoveringsuppdatering.

Äntligen, äntligen, äntligen är det dags att på allvar börja tänka färgval och tapetval i huset. Det är så mycket tid och energi som har ägnats åt alla andra materialval - de flesta inte ett dugg synliga ens - så även om vi har vetat på ett ungefär vad vi vill ha så är det nu det är dags att börja bestämma sig. Jag har provmålat skivor som jag flyttar runt och beställt hem några provbitar av tapet.
 
 
Häromdagen fick jag tapetprover från Sandberg wallpaper. Har sneglat sen länge på Ava i mörkblått och Raphael Green. Väldigt vackra färger och mönster. Eventuellt kommer vi att tapetsera det lilla innerrummet i vardagsrummet med en avvikande tapet och då vore det snyggt med färg och stormönstrat till bokhyllor och en stor fåtölj som vi ser framför oss i det rummet. 
 
 
När det kommer till linoljefärgerna så letar vi efter en grågrön som ska passa i tvättstugan och en varmt mellangrå som ska målas på panel i skafferiet och på vissa väggar i köket. Kanske även till listerna i vardagsrummet om vi bestämmer oss för att måla i något annat än vitt där. 
 
 
Självklart så har även bitar från William Morris hittat hem till oss. Pilbladen är sedan innan en favorit och Pimpernel som syns här på en vägg (på trekvart dock) har jag suktat efter att jag såg ett så fint reportage i Residence i februari med denna tapet. Den sitter just nu och känner in sig i den lilla hallen mellan köket och badrum och tvättstuga. 
 
Ventilation ska så klart också komma på plats. Är faktiskt lite roligare att tänka på sedan vi köpte så här fina ventilationslock i gjutjärn.
 
 
 
 

I Håkans snickeri.

 
 
Vår bonusmorfar Håkan har byggt ett alldeles eget garage, eller det är snarare ett eget snickeri med en massa arbetsbänkar, maskiner och verktyg. Där spenderar han många timmar och just nu hjälper han oss bland annat med att renovera tre gamla fönster som ska in i huset.
 
 
 
Fönstrens gamla beslag och hur de är gjorda skvallrar om att de har ett urspung från tidigt 1800-tal. Häftigt! De har blivit skrapade, ihoplagade på vissa ställen, linoljekittade och ska nu snart målas - och de blir jättefina!
 
 
 
 
I snickeriet står även skåpet som ska bli vår badrumskommod. Jag hittade ett gammalt skåp på vinden när vi rensade ut där häromåret. Den övre delen har Håkan sågat bort, lådan som en gång hört till har vi inte hittat ändå och så behövde vi få det lite lägre för att fungera. På skåpet kommer en marmorskiva med underlimmad ho att komma sen. Nu ska skåpet rengöras ordentligt och oljas in - jag tror att det komemr att bli finfint!
 
 
 
Snickarglädjen som syns är sådant som vi räddade från den gamla entréverandan. Den har rivits och en ny har byggts upp. Den gamla var i ett så pass dåligt skick att det valet var ganska enkelt. Dessutom ville vi få plats med sittplatser på varsida av de nya dubbeldörrarna och ett lite större och plattare tak som passar lite bättre till huset. Snickarglädjen ska skrpas och målas och sedan byggas in i den nya verandan. När man pillar bort lite färg så kan man tydligt se att verndan varit både grön, grå och röd tidigare, vad det blir för färg nu är inte riktigt bestämt ännu ...
 
 
Jag är så oerhört glad och tacksam att vi har min mamma och Håkan. Mamma ställer upp och tar hand om barnen i vått och torrt och bjuder på mat stup i kvarten nu när vi inte har något kök. De hjälper även till med allt annat praktiskt och jag tror att det hade varit svårt att få livet att flyta på ens hälften så här pass smidigt som det gjort under renoveringen utan dem. 
 
 
  

On the walls.

 
Efter en snabb titt i min inspirationsmapp på Pinterest som hetter "On the walls" så inser jag att jag har i alla fall en ganska klar bild vad jag gillar i bokhylleväg. Vi ska försöka få till två stycken bokhyllor från golv till tak här hemma - en i vardagsrummet nere och en i teverummet uppe. Jag älskar enkelheten och luftigheten som blir med bokhyllor med enkla hyllplan eller konsoller. Extra snyggt att blanda upp böckerna med tavlor, små stilleben, glasflaskor, askar och klämspots.
 
Jag längtar till att det blir dags!
 
 
Bilder: 1 | 2 | 3 | 4