Lödagstankar och några klicktips.

 
 
Jag blev så glad när jag läste Mokkasins uppdatering om Djurö skola. Kommunen vill riva den gamla (otroligt vackra) skolan men fick motstånd i folk som engagerade sig och verkar nu få ett förlängt liv trots allt. Heja alla er! Nu har jag ingen som helst relation till den här skolan (förutom att ha läst Sofias upprörda och välskrivna texter) men jag tänker ofta på det här med alla vackra hus och byggnader som vi har men som inte bevaras. Jag har ett ganska nyupptäckt intresse i byggnadsvård och efter vår egen långa renoveringsresa har jag lärt mig så mycket mer men jag har ändå alltid gillat gamla hus lite extra. 
 
I en kommun nära mig verkar inte det här tänket finnas med alltid. Det finns många exempel och i höstas höll jag på att sätta hjärtat i halsen och på samma gång nästan köra av vägen. Ett hus som jag passerat hundratals gånger och tittat drömmigt på för jag har knappt kunnat bärga mig inför att någon skulle få ta över det och skapa magi. Varför jag höll på att sätta hjärtat i halsgropen? Jo, det var nämligen jämnat med marken. Ett med marken! Jag ryser och vill inte ens tänka på om det var någon som ens fick chansen att ta tillvara på de gamla fönstren med mer (jag hoppas). Istället ska ett modernt lägenhetshus stiga mot himlen. Ni fattar.
 
I somras var det ett sommarprat som i alla fall fick mitt hjärta att klappa lite extra, nämligen Ulla Skoogs. Hon pratade så varmt om gamla hus, riktiga fönster (om ni lyssnar så förstår ni vad jag menar med riktiga) och om hur kommunerna verkar kunna göra precis vad de vill - allt blandat med humor och värme så klart. 
 
Jag är så glad att byggnadsvård verkar intressera allt fler. Gamla hus och gamla tekniker likaså . Såg ni "Det sitter i väggarna" som duktiga Erika var med i? Jag har inte hunnit se alla avsnitt ännu men betar av ett efter ett och gör alla tummar upp. Tack SVT för programmet!
 
 
 
När jag ändå är igång så gör jag en tumme upp till H&M som lanserar ekologiska produkter med återvunnet material på förpackningar. Antagligen till helt okej priser kan man tänka sig. Efter att ha sett dokumentären "The true cost" så lämnade det minst sagt en bitter eftersmak till H&M (och alla andra lågprisvarumärken med fast fashion) - men det kanske händer även något där framöver. Vi får hoppas!
 
Nästa gång jag smiter in på Kicks för en nagellacksuppdatering så ska jag även kolla efter Unes naturliga nagellack. Ett blått kanske skulle sitta fint på nageln i vår och det är på tiden att "byta över" även där. Läs mer här om du är nyfiken på att veta mer.
 
 
Ett annat köp jag är sugen på är Josefine Jägers nya bok Flora. Som nybliven juicemaskinägare och smoothieälskare så känns den klockren. Jag ska även ta och testa cashewnötglass någon dag snart och det såg jag fanns med i receptlistan också. 
 
Ha en fin lördag!
#1 - - Anonym:

Håller med dig till fullo, gamla fina hus som bara står och förfaller, det borde vara förbjudet. Vi rustade ett gammalt hus för några år sedan till sonen. Så charmigt med det gamla fönstren och pardörrarna. Trägolv breda som jag vet inte.. Tyvärr så är huset sålt nu. Kraaam Pia

Svar: Ja det borde vara förbjudet, likaså att riva dem! :) Härligt att ni rustade upp något fint och hoppas det blir väl omhändertaget även nu.
Kristina Robertsson