Broste copenhagen och att välja rätt textiler.

Idag startar Formex inredningsmässa och jag har redan kollat av instagram (#formex16) för att se om det händer något kul. Jag har bokat in fredag till mässan och den här gången blir det bara en dag på mässan så därför försöker jag lista upp vad det är jag vill se för att inte missa något bra.
 
På listan står bland annat ett besök hos Broste Copenhagen som alltid levererar fina produkter och fin monter. Jag är lite extra intresserad av deras fina linneprodukter. Färgerna är alldeles ljuvliga och tygerna är Oeko-tex och Eco-friendly.
 
 
 Jag skulle vilja ta in produkter till butiken som både är så där attans snygga (i färgerna bland annat) och som håller höga krav rent miljömässigt. Ibland blir jag lite konfunderad och blandar ihop alla olika miljöcertifieringar när det kommer till kläder och tyger (mat har jag hyffsad koll på). Öko-tex eller Oeko-tex, ekologiskt (kan vara bara ekologiskt odlat så då får man hålla koll på efterbehandlingen), Eco-friendly eller GOTS-certifierat. Om jag har förstått det hela rätt så håller Oeko-tex hårda krav på slutprodukten, dvs att det inga farliga kemikalier finns kvar i tyget (däremot inte vilka kemikalier som använts i produktionen). GOTS-certifiering är en global certifiering och ställer höga krav från start till mål. Alltså det som borde vara bäst. Jag ska verkligen ta mig tid att en gång för alla lära mig vad det är som gäller och hur de skiljer sig åt. Jag brukar läsa hos Naturskyddsföreningen men ni kanske har andra tips på lättlästa och informativa sidor - i så fall kan jag göra ett nytt inlägg framöver och tipsa vidare.
 
Något jag lärt mig och som är bra att veta är att linne hur som helst är ett bättre miljöval än bomull. Det beroende på användningen av kemikalier och sättet det odlas på. Allra bäst kanske bambu är om man har möjligheten att välja.
 
 
Måste passa på att göra en ´high five´ för vädret. Så här fint var det hos igår och idag är solen framme så nu är det ändå vackrare. Hoppas på att kunna ta mig ut en sväng i skogen efter lunch. 
 
Ha en fin onsdag!
 
 
#1 - - karikulla:

Åh, kul med Formex. Någon gång ska jag banne mig ta mig dit! Vore kul att tajma det med dig då så kan vi ses, har en kollega inom ambulansen (@lenaeng på IG) som delvis jobbar som stylist och vi har pratat om att åka tillsammans.

Bambu ja. Jag har underställ i bambu och det är grymt måste jag säga! Verkligen hur skönt som helst, mjukt och en helt annan följsamhet än ylle. Tunnare fast varmare.

Och jag gläds åt att ni får lite snö också, vilket ljus dessutom!

Ha en bra trip till Stockholm.
Kram!

Svar: Klart du ska till Formex, det är en upplevelse. Nu när jag varit där lite mer så har jag lärt mig att sålla men första gången var det helt galet tyckte jag. Många intryck och mycket saker! Nästa gång får vi väl synka - hotell å allt så vi kan göra stan samtidigt! :)
Vad är det för märke på ditt bambu-underställ? Är sugen på att testa! Är det verkligen varmare än ullunderställ? Jag är ju helt hooked på ullunderställ annars och trodde inte det gick att få varmare.

Idag har vi haft en riktigt fin vinterdag! Tog med mig V ut på skogspromenad efter att jag hämtat honom på skolan och det var magiskt. Inte många av dessa dagar hos oss och enlog prognosen så ska det bli plusgrader redan nästa vecka :(

Kram.
Kristina Robertsson